Rate this post

Wysoka temperatura, związana z intensywnym nasłonecznieniem wpływa deprymująco na sprężanie się chloroplastów, obniża kwasowość substratów, zmniejsza koncentrację ATP, a zwiększa NADPH ? co prowadzi do obniżenia fotosyntezy. Z drugiej strony zbyt niska temperatura spowalnia akumulację asymilatów, ich ilość zwiększa się w chloroplastach, wodniczkach i ewentualnie w cytoplazmie, obniżając intensywność fotosyntezy. Z tej przyczyny rośliny nie owocujące słabiej asymilują niż owocujące, których owoce są jakby spichlerzem asymilatów. Wielokrotnie stwierdzano fakty intensywniejszej fotosyntezy roślin owocujących. Odnośnie truskawek Lenz i Daunich stwierdzili dwu-trzykrotnie mniejszą zawartość sacharozy w liściach roślin owocujących, niż nie owocujących. Hoffmann i Lenz wykazali, że w okresie dnia w rannych godzinach zawartość sacharozy była przeszło 3 razy, zaś w południowych i wieczornych przeszło 2 razy wyższa w liściach roślin nie owocujących, niż owocujących. Zawartość skrobi była 1,5 razy wyższa, podczas gdy absorpcja CO2 jednych i drugich roślin była prawie jednakowa. Fakt jednakowej absorpcji CO2 wskazywałby na jednakowy poziom fotosyntezy, z tym że owocujące rośliny magazynowały asymilaty w owocach, a nie owocujące ? w liściach lub korzeniach. Wzrastająca koncentracja sacharozy i innych węglowodanów w liściach musiała hamować lub spowalniać ich syntezę przez odbijanie promieni świetlnych lub zamianę na energię cieplną.