Rate this post

Wyselekcjonowane rośliny poddaje się termicznemu odwirusowaniu. Stosuje się różne metody, być może w przyszłości ? fitofarmaceutyczne. Odwirusowanie wymaga odpowiednich urządzeń i aparatury, sterylnych mnożarek z termostatami o regulowanej automatycznie temperaturze, wilgotności i dodatkowym sztucznym naświetleniu. Niektóre wirusy są odporne na dość wysokie temperatury, jakich nie wytrzymują opanowane przez te patogeny rośliny jagodowe ? wtedy pozostaje jedyna metoda ? hodowli merystemowej, jaką opracowali Gresshoff i Doy, a dla malin. Szczełkunowa. Być może w najbliższej przyszłości zostaną zsyntetyzowane preparaty chemiczne skutecznie zwalczające schorzenia wirusowe, jak np. u zwierząt ? antiwiryn, ale najbardziej perspektywiczna jest hodowla merystematyczna. Wirusy nie wytrzymujące temperatur do 50°C mogą być niszczone w komórkach roślinnych przez działanie dłuższe lub krótsze temperaturą stałą od 38 do 50°C. Najkrótszy okres odwirusowywania przy temp. 50°C trwa około 5 dni, ale jednocześnie ginie dość znaczna liczba odwirusowywanych roślin. Wrażliwsze są bujnie rosnące i nadmiernie żywione związkami azotowymi, zaś wytrzymalsze ? obficiej karmione potasem i wapniem, a także fosforem. W temperaturze 38°C odwirusowywanie może trwać kilkanaście dni, kilka tygodni, a nawet i kilka miesięcy. Co kilka dni wyselekcjonowane rośliny muszą być testowane na nieobecność wirusów a także licznych roślin testowych.