Do you speak english ?
Rate this post

Ontogeneza owoców wymaga energii oraz dopływu substancji budulcowych. Te czynniki urealnia roślina wegetująca i asymilująca. Wegetacja, w okresie której przebiega kwitnienie, inicjowana jest wzrostem przeciętnej dobowej temperatury powyżej 5°C, jako progowej. Poszczególne fazy mogą być realizowane tylko w granicach określonych, koniecznych temperatur. Fazą przedwstępną kwitnienia jest nabrzmiewanie pąków, przy temperaturach 5 – 10°C. Faza rozchylania się działek i ukazywania płatków jest fazą D. Przy dalszym wzroście temperatury powyżej 10°C rozchylają się płatki kwiatów porzeczek i agrestu. Około 14°C konieczne jest dla ich pełni kwitnienia, a dla początku kwitnienia truskawek, malin, jeżyn i borówek. Pełnia kwitnienia tych gatunków wymaga 16 – 18°C. Z zewnątrz ziarno pyłku otoczone jest egzyną zbudowaną z estrów kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi oraz karotenów nadających jej żółtą barwę. Pod egzyną występuje warstwa intyny celulozowo-pektynowej, tworzącej następnie ściankę łagiewki pyłkowej. W egzynie znajdują się pory, przez które kiełkuje łagiewka. Egzyna odznacza się specyficzną strukturą typową dla każdego gatunku, jest ona pofałdowana, ze wzgórkami i bruzdkami, nieco lepka, łatwo się przyklejająca także do lepkiego znamienia słupka. Po dojrzeniu pyłek wysypuje się przez szpary powstałe w pylnikach.